[Home]                [Cajvana]            [Istoric]            [Misiunea scolii]        [Colectivul didactic]            [Elevi]

Scurt istoric al scolii

            Învatamântul din Cajvana este un învatamânt ce îsi are sorgintea în setea de cunoastere a oamenilor acestei comunitati, sete care nu se poate astâmpara niciodata. În anul 1830 un tânar pe nume Vasile Mitanu din Cajvana îsi astâmpara aceasta sete “pe cheltuiala parintilor” la Scoala de cântareti a lui Melchisedec Lemeni de pe lânga biserica vechii Mitropolii a Moldovei din Suceava. Scoala satului, nedorita de preoti si la început, nici de toti satenii probabil, din moment ce spuneau “nu ne mai trebuie înca un paduce–n cojoc” apare destul de târziu, în 1899, fata de localitatile din jur. Principalele repere istorice sunt:

1899, apare în sat primul învatator-Mihai Bumbu, care va fi si director.Se deschide prima scoala, banii necesari fiind ai locuitorilor si Fondului Religios Ortodox din Bucovina. Cetatenii contribuie cu 6000 de florini. Directorul va ramâne la post pâna la pensie.

1902 – scoala îl primeste si pe cel de-al doilea învatator, Filimon Rusu, cel care în anul urmator va înfiinta cabinetul de lectura “Tudor Vladimirescu” si care va ramâne pâna în 1918 în Cajvana.
1923 – 1924 ia fiinta ciclu gimnazial; numarul învatatorilor crescând an de an, ca si numarul elevilor.
1946 – 1947 se da în folosinta un nou local numit “Cabinet” cu 2 sali de clasa si locuinta pentru director;
1954 – 1955 se reînfiinteaza ciclu gimnazial desfiintat odata cu reforma învatamântului din 1948;
1959 – se da în folosinta actualul local al Scolii de Centru;
1971 – 1972 se da în folosinta al III-lea local de scoala cu 11 sali de clasa si una de gradinita;
1975 – 1976 se da în folosinta al IV-lea local de scoala cu 4 sali de clasa;
2001 – 2002 se da în folosinta al V-lea local de scoala cu 4 sali de clasa si 4 ateliere pentru Scoala de Ucenici si profesionala;
2003 – 2004 Scoala Profesionala si de Ucenici dispare si se înfiinteaza Scoala de Arte si Meserii. Prin înfiintarea unei clase de liceu cu profil matematica – informatica, unitatea noastra scolara devine Grup Scolar.
        Scoala are un colectiv didactic foarte mare, care numara 24 de educatoare, 32 de învatatoare, 51 profesori la învatamântul gimnazial si 15 profesori ingineri si maistri instructori la Scoala de Arte si Meserii, în total 122 cadre didactice.
        Învatamântul din Cajvana avea în grija sa la începutul anului scolar 2003-2004, 480 de prescolari si 1749 elevi (688 în ciclu primar, 711 în ciclu gimnazial, 117 la Scoala Profesionala, 30 la ucenici, 171 la Scoala de Arte si Meserii si 32 la liceu ), în total 2229 locuitori ai Cajvanei.
        Decenii în sir a fost o institutie scolara rurala foarte modesta, asociata în perioada 1962 – 1975 cu sintagma “insula Cajvana”. În perioada 1970 – 1980 s-a format o echipa scolara tânara (la acea vreme), care a atras copiii la cursuri si la obtinerea de performante scolare. În afirmarea scolii, merite incontestabile au avut unii fii ai satului ca Toader Jucan si Gavril Mîrza, cadre didactice ca Nutu Emilian, Dranca Nicolae, Grigorean Arcadie, Popovici Constantin si Aurica Pîtu Gheorghe sau directorii Romanovschi Trifon, Vuierich Constantin, Tomescu Floarea, Popovici Gheorghe, Boldisor Gheorghe, Boldisor Livia, Ciobanu Mihai.
        Dupa 1990, Scoala cu clasele I – VIII Cajvana îsi cauta noi coordonate, dorind a urca noi trepte. Beneficiind de un numar foarte mare de copiii, tineri si maturi visam sa devenim Grup Scolar si în acest an , dupa înfiintarea Scolii de Arte si Meserii si a clasei de liceu, visul a devenit realitate. Deoarece numarul elevilor a fost mereu în crestere, unitatea noastra scolara a beneficiat de o infuzie permanenta de cadre didactice tinere, astfel ca la elanul tineretii a stat întotdeauna alaturi experienta, cumpatarea, grija lucrului bine facut a celor maturi.
        Existând premise pentru un învatamânt de calitate, elevii nostri au înregistrat succese frumoase la examenele de capacitate si de admitere, ori la concursurile scolare, rezultate care onoreaza colectivul nostru didactic. Absolventii unitatii noastre scolare ne-au facut cinste în licee, facultati si apoi în viata, mândrindu-ne cu numerosi ingineri, profesori, ofiteri, medici, unii dintre ei mari personalitati ale vietii stiintifice si culturale românesti, ori întreprinzatori iscusiti aflati pe diferite meridiane ale continentului.
        Grupul Scolar Cajvana este în prezent cea mai mare scoala din mediul rural din judetul Suceava, în care se desfasoara toate formele învatamântului preuniversitar românesc, inlusiv cel liceal, si care încearca sa-si fac locul ei alaturi de unitatile scolare de prestigiu din Bucovina. Exista deja o traditie pe care o urmeaza elevii si cadrele didactice ale Cajvanei, traditie care a izvorât din importanta educatiei pentru prezentul si viitorul copiilor nostri.

Personalitati care si-au desfasurat activitatea ca profesori si elevi în institutia noastra scolara.

        De a lungul timpului la scoala din Cajvana au activat dascali de mare valoare pentru învatamântul din Bucovina si apoi din Româna, începând cu învatatorii Mihai Bumbu (1899-1925), primul director al scolii si Filimon Rusu (1902-1919) continuând cu Emilian Halip (1925-1932), Mihai Horodniceanu (1934-1945), Matei Nutu (1936-1937), Petru Ivan (1947-1972), Maria Visinovschi (1965-1966), Trifon Romanovschi (1966-1972) si multi alti care au pregatit generatii si generatii de elevi si care au adus astfel imense servicii scolii, satului si tarii.
        Aici au învatat si de aici au plecat prof. dr. univ. Toader Jucan, prorector al Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi, omul politic, dr. în economie Gavril Mârza, prof. dr. univ. Luca Pitu, prof. dr. univ. Alexandru Tofan, lectorii universitari dr. Gheorghe Solcan si Ioan Puiu, asistenta univ. Narcisa Mârza, prof. limba româna Vasile Lucan (1893-1936), Balan Malcinschi Alexandrina, de matematica, Domnica Josan Savu directoarea G.S. nr.1 Suceava, Floarea Stanciuc Mârza prof. de chimie, coloneii Gelu Popovici, Gherasim Cîrcu, Gavril Pascari, preotii Filip Mârza, Toader Ureche si Ion Tâcsa, medicii Claudia Grigorian si Vasile Savu, economistii Vasile Andrievici, Sever Iacoban si Ilie Tofan, medicii veterinari Mircea Mârza si Gheorghe Savu – câteva nestemate din pleiada de profesori, ingineri, ofiteri, medici, oameni de cultura care au trecut prin unitatea scolara din Cajvana.
        Au fost dascalii scolii noastre oameni de înalta tinuta culturala si stiintifica istoricul Emil Emandi – Iasi, muzeologul Maria Olinici – Suceava, astrologul Dimitrie Olinici– Suceava, scriitorul, ziaristul si criticul de arta Alexadru Stefanescu – Bucuresti, inspectorii scolari Grigore Rusu si Maria Visinovschi – Suceava, sculptorul Teodor Ignatescu – Suceava, pictorii Sorin Albu – Bucuresti si Cornel Tincu - Gura-Humorului, poetul Dima Zainea – Medgidia, scriitorul Radu Mares – Cluj-Napoca, criticul de arta muzicala Vasilica Stoiciu – Iasi, etc.
        Dovezi ale calitatii procesului de învatamânt sunt rezultatele examenelor de capacitate si rezultatele obtinute la concursurile scolare unde se obtin locuri meritorii la nivel de judet si chiar la nivel national sau international (cu preponderenta din spectacolele folclorice)